Vadehavslaksen

Temadag 2022

Initieret af foreningerne:

Tid I Naturen & Den Danske Vildlaks 

Sponsoreret af: Nationalpark Vadehavet

foto: Colin Seymour

lokation: Langli

Nationalpark Vadehavet

Formålet med temadagen om Vadehavslaksen er

at rette fokus på den danske lavlandslaks og dens nutidige udfordringer i Vadehavet, idet den er helt særlig for dansk natur.


Foreningerne Tid i Naturen og Den Danske Vildlaks, vil med denne temadag rette særligt skarp fokus på dens udfordringer i en vekslende og dynamisk natur, der endda er særlig unik for Europa og ikke mindst hele verden.


Vi vil med temadagen lave et foredragssymposium som retter fokus ind mod den nyeste forskning indenfor vadehavets natur og dens vadehavslaks.

TILMELDING OG PROGRAM

Her kan du tilmelde dig og se dagens program samt finde yderligere oplysninger og informationer omkring afholdelse af temadagen

INDHOLD


EMNE

VELKOMMEN

FORSKEREMNER

OPLÆGSHOLDERE

PROGRAM & TILMELDING

ORGANISATION & SAMARBEJDSPARTNERE


Temadag

EMNE

foto: Lars Gejl

lokation: Skallingen

Nationalpark Vadehavet

Ribe Å laksen


Foredragssymposium med fokus på den nyeste forskning indenfor vadehavets natur


I et koordineret foreningssamarbejde har vi udviklet en praktisk udøvet dag til formidling af områdets naturværdier, samt forøgelse af kulturforståelse gennem kendskab til vadehavsområdet.

På temadagen fremmes desuden mulighederne for friluftslivet til lokalbefolkningen og turister ved demonstration af forskningsaktiviteter og ved udveksling af forskningsbaseret viden.


Med udviklingen af denne temadag vil vi øge bevågenheden for Vadehavslaksen med udgangspunkt i Ribe Å laksen, som lokal stamme af den danske lavlandslaks. Historien om den danske lavlandslaks er ikke kun en særskilt historie fra Ribe Å – og derfor vil vi på dagen også sørge for at fortælle historien om laksen set ud fra dens tilknytning til Vadehavet, med Kongeåen, Sneum Å, Varde Å og Vidåen i fokus, om fortid, nutidige udfordringer og fremtid som case.


Da alle de åer vi nævner her til i vores temadag går ud i Vadehavet, har vi valgt at kalde temadagen for ”Vadehavslaksen”.

foto: Lewis Bardt

lokation: Kammerslusen

Tid I Naturen

VELKOMMEN

Vi byder alle borgere, lokale lystfiskere og lystfiskerforeningerne i området omkring årene Ribe Å, Kongeå, Vidå, Sneum Å og Varde Å velkomne til vores temadag, som skal ses som en oplysningsdag.


Alle er velkommen – om man er lokalt fra området eller kommer langvejs fra, dvs.

danske besøgende eller udenlandske turister – og alle, som har mulighed for at komme til arrangementet og er interesserede i at høre mere om lakseforskningens resultater og lavlandlaksens fremtidige perspektiv.


Arrangementet finder sted i de dejlige lokaler på Vadehavscentret i Vester Vedsted med dets belliggenhed lige ved Vadehavet, tæt på Mandø, som er Danmarks største Nationalpark og har status som UNESCO Verdensarv.


Vadehavscentret er handicapvenligt, dvs. der er tilgang til et handicapvenligt toilet på lokaliteten, og desuden vil foredragslokalerne også være handicapvenligt.


Temadagen giver adgang til foredragene på Vadehavcentret. Ønskes efterfølgende at besøge udstillingen eller Cafeén sker dette på egen hånd og for egen regning.


LOKATION

VADEHAVSCENTRET


Adresse:

Okholmvej 5

Vester Vedsted

6760 Ribe

foto: Aam Mørk

lokation: Vadehavscentret

Unesco Verdensarv

Profiler

Oplægsholdere

DTU-AQUA

Stig Pedersen

Biolog

DTU-AQUA

Niels Jepsen

Seniorforsker

DTU-AQUA

Ejnar Eg Nielsen

DNA-forsker

FORSKNINGSBASEREDE FOREDRAG


Vi inviterer på temadagen forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Institut for akvatiske ressourcer (DTU-Aqua) til at afholde foredrag om det rent videnskabelige islæt som dagen vil rumme, samt medarbejdere fra Danmarks Center for Vildlaks (DCV)

til at demonstrere hvad en laks er for en fisk.


Temadagen vil udover dette rumme informationer fra Danmarks Sportsfiskerforbund (DSF) til turister og andre interesserede omkring den rekreative udnyttelse af lavlandslaksen som art – hvad angår lystfiskeri og de regler, og de forvaltningsmæssige udfordringer der er forbundet hermed.

  

Et enkelt foredrag vil også tage udgangspunkt i lystfiskerturisme, fra en lystfiskers synspunkt. Endeligt sørger vi for at der laves en demonstration som praktisk udøvende formidling, omkring hvilke metoder der bruges til at indsamle viden til brug for forskningen.


Dvs. temadagen har til formål at oplyse befolkningen omkring vadehavslaksens biologi, status, og bevaring gennem forskningsbaserede foredrag og formidling.

INDHOLD

FOREDRAG

foto: Colin Seymour

lokation: Langli

Nationalpark Vadehavet

Profiler

Oplægsholdere

DSF

Lars Brinch Thygesen

Natur- og miljøkonsulent

DSF

Kaare Manniche Ebert

Fiskebiolog

DCV

Søren Larsen

Fiskemester

TILMELDING OG PROGRAM

Her kan du tilmelde dig og se dagens program samt finde yderligere oplysninger og informationer omkring afholdelse af temadagen

ORGANISATION & SAMARBEJDSPARTNERE

NATIONALPARK VADEHAVET

Samarbejdspartner

Nationalpark Vadehavet

Tønnisgaard

Havnebyvej 30

6792 Rømø

telefon: +45 72 54 36 34

mail: vadehavet@danmarksnationalparker.dk

web: nationalparkvadehavet.dk

Nationalpark Vadehavet er sponsorat af temadagen Vadehavslaksen, idet foreningerne Tid I Naturen & Den Danske Vildlaks har har fået tilsagn til et lokal projekt og netværksarrangement, jf. målsætning 10a i nationalparkplanen.


Kriterierne for et projekt eller et arrangement til et lokalt netværksarrangement skal som formål være med til at udvikle nationalparken eller udbrede viden om nationalparker, og emnet for arrangementet skal have fokus på nationalparken og nationalparkplanen.

VADEHAVSCENTRET

Samarbejdspartner

Vadehavscentret

Okholmvej 5

Vester Vedsted

6760 Ribe

telefon: + 45 75 44 61 61

mail: info@vadehavscentret.dk

web: vadehavscentret.dk

Vadehavscentrets enestående arkitektur bliver omdrejningspunkt for temadagens afholdelse i deres konference- og mødelokaler. Vadehavscentret blev designet af arkitekt Dorte Mandrup, som skabte et bygningsværk med tagrør på både facade, tag og undertag, og med lister af robinietræ, der næsten virker som om det vokser op af jorden – skånsomt og tilpasset det flade marskland.


I udstillingen på Vadehavscentret, designet på en poetisk, æstetisk og moderne måde af arkitekt Johan Carlson, formidles med stor indlevelse omkring vadehavets natur og trækfuglene.

DEN DANSKE VILDLAKS

Medarrangør og netværk

Den Danske Vildlaks

/ Poul H. Kusk

Vissinggade 22, st. th

7100 Vejle

telefon: + 45 60 86 79 80

mail: dendanskevildlaks@gmail.com

web: facebook

Foreningen Den Danske Vildlaks er et støtteprojekt som fremtidigt består af en dokumentarfim, en app og et formidling der tager udgangspunkt i kortlæggelsen af de vilde laksebestande i Danmark. 


Den Danske Vildlaks, med Poul Henrik Kusk (cand.scient.biolog) som formand, medvirker som medarrangør og hjælper med koordination af et netværkssamarbejde, samt med gennemførelse og afvikling af temadagen Vadehavslaksen.

TID I NATUREN

Arrangør og organisering

Tid I Naturen

/ Lewis C. Bardt

Stampemøllevej 18

6760 Ribe

telefon: + 45 42 74 07 11

mail: lewis@tidin.dk

web: tidin.dk

Foreningen Tid i Naturen har som formål at

formidle naturens værdier og fremme viden omkring naturens betydning, samt naturens aktuelle situation i Danmark. Foreningen vil gøre en aktiv indsats gennem fremtidig formidling ved at organisere aktiviteter som afholdelse af arrangementer og gennemførelse af events med henblik på forståelse for bevaring af naturen, endvidere støtte af projekter der har beskyttelse af den danske natur samt vandløb som formål, og kultur, hvori der er en direkte afhængighed af naturen. 


Tid I Naturen, med Lewis C. Bardt (cand.it.webkommunikation) som formand, fungerer som initiator, arrangør og koordinator. I et foreningssamarbejde med Den danske Vildlaks afholdes temadagen Vadehavslaksen.

Vi ønsker alle deltagende god fornøjelse ved temadagen

foto: Lewis Bardt

lokation:Vester Vedsted

Tid I Naturen